kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Yksin Berliinissä

Maha tuli kipeäksi lukiessani Hans Falladan  kirjoittaman Yksin Berliinissä.  Miksi kirjalle oli annettu nimi Yksin Berliinissä. Ehkäpä siksi, että ihminen Berliinissä vuoden 1940 vaiheilla olisi todennäköisesti ollut paremmin turvassa jos hän ei olisi tavannut ketään,  puhunut kenellekään eikä ollut kontaktissa ympäristöönsä. Oli vaarallista nähdä, reagoida , -ajattelukin oli vaarallista jos asenne ei ollut Heil Hitler!
Kirjan päähenkilöinä on työläispariskunta, joka haluaa vaikuttaa ympäristöönsä kirjoittamalla ja jakelemalla salassa pidettävän luonteisia kortteja.

Hans Fallada, oikealta nimeltään Rudolf Ditzen,  syntyi 21.7.1893 Greifswaldissa maaoikeuden tuomarin poikana, muutti 6-vuotiaana Berliiniin perheensä mukana.. 
Hän kuoli 1947 juuri ennen tämän teoksen ilmestymistä.

Kymnaasia käydessään 18-vuotiaana Rudolf  lavasti ystävänsä kanssa kaksintaistelun. Siinä Rudolf loukkaantui vakavasti, hänen ystävänsä Hans Dietrich von Necker kuoli.
Seuraavana vuonna Rudolf oli hoidettavana hermoparantolassa.

Kirjan jälkisanoiksi on kirjoitettu mm: Onkohan tällaista sattunut ennen? Saksalaisen kirjailijan teoksesta sukeutuu yli kuusikymmentä vuotta tekijänsä kuoleman jälkeen kansainvälinen tapaus, nettikirjakauppa Amazonin ykköshitti ja kahdenkymmenen maan myyntilistojen kärkinimi. … Kuvaus natsivaltaa vastustamaan nousevista pienistä ihmisistä liikuttaa lukijoiden mieltä ympäri maailmaa.
Aika on ilmeisesti vastaanottavainen tiedolle, että maassa, jonka pimeää kautta on maailmalla pitkään synkentänyt kollektiivisen syyllisyyden leima, kuului Hitlerin vastaiseen  oppositioon yksittäisten maineikkaitten hahmojen ohella tällaisia ”ihan tavallisia” saksalaisia….

Mietin, miksi kirjan lukeminen teki kipeää. Onko siinä jotain tuttua

Kirjassa on hyvä liitehakemisto. Valokuvia oikeudenkäyntipöytäkirjoista ja kirjeistä, lisäksi nimien ja termien selitykset.

Kirjailija ja esseisti Tommi Melender arvioi kirjaa blogissaan  sanoin: Hieno lukuelämys lisäten vielä, että se kouraisi vatsanpohjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti